Elliott Dalga Prensibi Nasıl Kullanılır? DXY Örneğinde Kullanımı

Elliott Dalga Prensibi Nasıl Kullanılır? DXY ABD Dolar Endeksi'nde Kullanımı

Elliott dalga prensibi, finans piyasalarında piyasa döngülerinin incelenmesi ve tahmin edilmesinde kullanılan bir teknik analiz yöntemidir. Yöntem, 1930'lu yıllarda, Amerikalı bir muhasebeci olan Ralph Nelson Elliott (1871–1948)tarafından keşfedilmiş ve daha sonraki yıllarda onun ismiyle anılmaya başlamıştır; beş dalga prensibi olarak da bilinir. Temel varsayımı, finansal piyasalarda fiyatların sınırlı sayıda kalıpla yükselip, gerilediği ve her bir kalıbı oluşturan parçaların, ya da yaygın olarak kullanılan ifadeyle dalgaların birbirleriyle belli bir fiyat-zaman ilişkisi içinde olduğudur. [1]

Yukarıda Elliott Dalga Prensibinin kısa bir açıklamasını ve ne olduğunu aktardım. Normal işleyen serbest piyasalarda (kontrolsüz piyasalarda) insan doğasından kaynaklanan hırs ve yenilgi döngüsünü de dikkate alarak, bir malın/ emtianın/ hisse senedinin ya da piyasada alınıp satılan herhangi bir değerin (kripto varlıklar da dahil) fiyat oluşumlarını izlemede, tahmin etmede kullanılır.

Kullanımı oldukça basittir. Elliott Dalga Prensibi döngüseldir. Döngü, bir alt limit ile yani bir önceki hareket sonrası görülen en dip seviye ile başlar. Bu nokta analizci için 0 noktasıdır. Bu nokta aynı zamanda alış noktası olarak tahmin edilebilir. Bu noktanın alış noktası olduğu bir önceki döngünün nerede biteceği tahmin edilerek saptanabilir. 0 noktasından sonra 1 noktasına dek kademeli ancak zaman zaman kar çıkışlarının da olduğu bir yükseliş gözlenir. Grafik 1 noktasına ulaştıktan sonra satış yemeye başlar ve 2 noktasına doğru bir düşüş gözlenir. Bu düşüşün 0'dan 1'e çekilen Fibonacci düzeltmesinde genellikle 0.382 - 0.618 arasına (ya da bu noktalara) değin düşmesi beklenir. En dip seviye 0.236'dır ancak asla ve asla 0 başlangıç noktasının altına düşemez. Düşmesi durumunda piyasada kontrol olduğu ve bilinçli bir manipülasyona uğradığından şüphelenilir. 0.382 - 0.618 arasında işaretlenen 2 noktasından tepki alımları başlar. Kolaylık olması açısından bu noktada 200 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük ortalamayı yukarı yönlü kesmesinden yükseliş trendinin başladığı ayrıca kontrol edilebilir. Yükselişin başladığından emin olduktan sonra grafik 0'dan 1'e çekilen Fibonacci düzeltmesinin 1.618 noktasına değin yine kademeli olarak yükselir. Bu nokta için en iyi, en sağlam kar çıkış noktası denebilir. Bundan sonrasına karışmak istemeyenler buradan çıkış yapıp keyfine bakabilir. Çünkü bu zirvenin ardından 4 noktasına doğru düşüş trendine girilir. Düşüş trendi, 0'dan 1'e çekilen Fibonacci düzeltmesinin 1.272 noktasına dek sürebilir. 4 numaralı adıma gelindikten sonra piyasada yine bir miktar 5 numaralı adıma doğru hem bilinçli hem de bilinçsiz yatırımcının kapıldığı bir çıkış eğilimi görülür. Bu eğilimin ana sebepleri bilinçli yatırımcının 4 numaralı adımdan bir miktar para girişi yapması ve zirveden alım yapan bilinçsiz yatırımcının yaydığı haberlerin bir sonraki zirvenin aşılacağı, ya da çok daha yukarısına gideceği beklentisidir. Ancak 5 numaralı adım bir önceki 3 numaralı adımdaki zirveye ya yakınsar ya eş değer olur ya da biraz aşabilir. 5 numaralı adım son zirvedir yine Fibonacci 1.618 civarında gerçekleşir. Bundan sonrası artık büyük satıştır. Grafikte üst seviyelerden giren alıcılar panikle mal satmaya başlar ve sattıkları mal kademe kademe toplanır. Toplayanlar genelde bu düşüşün kısa vadeli olacağına inanan bilinçsiz yatırımcılardır. Ancak düşüş ters Fibonacci düzeltmesindeki 0.382 noktasına dek sürecektir. Bilinçli yatırımcı sabırla bekleyerek fiyatın bu seviyeye inmesini kollar ve bu noktadan sonra hissenin yapacağı hareketi anlamlandırmaya çalışır. Bu esnada piyasada bilinen diğer bazı formasyonları grafik üzerinde tanımlamak faydalı olacaktır. Normal gerçekleşen piyasalarda OBO, kanal, bayrak ve kama hareketleri en çok oluşanlardır.
Ayrıca hareketli ortalamaların kullanıldığı osilatörlerden de destek almanın da sonuca giderken size yardımı dokunabilir.

0 ---> Giriş
1 ---> Birinci zirve / Çıkış
2 ---> 0.382 - 0.618 arasından Giriş
3 ---> İkinci zirve 1.618 / Çıkış
4 ---> 1.272 'den Giriş
5 ---> Üçüncü zirve 1.618 civarında / Çıkış

Türkiye döviz ve hisse senedi piyasalarında bu tekniklerin kolay kolay çalışmadığı çok gözlenir. Bunun sebeplerini yazarsam davalık olurum o sebeple girmiyorum. Kısaca size bu konuda bir uyarı yapabilirim sanırım.

Bol şans.

Kaynakça:
[1] - Wikipedia

Uyarılar:
Grafik eğitim amaçlı analiz edilmiştir, herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir.
Sorularınızı yazabilirsiniz.
Beğeni ve füzelerle destekleyenlere teşekkürler.
Chart PatternsDXYelliottwavecorrectionelliottwaveforecastselliottwaveprojectionelliotwaveanalysisfibonaccianalysisFibonacci RetracementTrend AnalysisWave Analysis

Haftungsausschluss