Teknoloji Adaptasyonu ve MCAP

Aktualisiert
Solda gördüğünüz "ABD'de Teknoloji Adaptasyonu" adlı grafik Telefonundan, Lambanın icadına, lambadan çamaşır makinesine, otomobillere/uçaklara, bilgisayar ve internetin icadından Blockchain'e kadar uzanan geniş bir teknoloji yelpazesinde teknolojinin (10-20 yıl) nasıl bir zaman skalası içerisinde olgunlaşıp, kabul gördüğüne ve maksimumum potansiyeline ulaştığını bize gösterir.

Biraz araştırma heyecanınız ve merakınız varsa şayet hazır ayı piyasasındayken Blockchain'i bir süre bir kenara bırakıp geçmiş teknolojilerin nasıl geliştiğiyle ilgili belgeseller/filmler izleyebilir yada makaleler okuyabilirsiniz. Hiçbir teknolojik ürünün macerası öyle hiç de düşündüğümüz kadar basit olmuyor. Çok sancılı dönemlerden geçiyorlar.

Edison ve Tesla'nın verdiği rekabet gibi mesela. Bugün kullanmakta olduğumuz ve günümüz teknolojisinin var olmasını sağlayan AC (Alternatif Akım) dahi geçmişte "Saçmalık, Kabul edilemez, Çok riskli, Sürdürülemez" olarak kabul ediliyordu. Benzer spekülasyonlar Arabalar için de, Uçaklar için de, Bilgisayar için de İnternet için de yapıldı. Kıtalar arası fiber kablolar ile tüm dünyanın birbiriyle iletişim kurabileceği fikri olan İnternet'e dahi "

Gelin geçmiş yüzyılda yapılan bu Teknoloji Adaptasyonları sürecinde Teknolojiler için söylenen gaflar nelermiş:

* TELEFON
“Çok güzel bir buluşa benziyor ama Tanrı aşkına bunu kim, niye kullanmak istesin ki?”
Rutherford B. Hayes — ABD Başkanı. 1876 yılında ilk telefonu gördükten sonra yaptığı yorum.

"Biraz eğitimli herkes sesin kablolar aracılığıyla bir yerden bir diğer yere aktarılamayacağını bilir. Ve ola ki aktarılsa bile, böyle bir çabanın pratik bir değeri olmayacaktır."
(1865, Boston Post gazetesi editörü)

"Telefon denen bu icadın kullanışlı ve ciddi bir iletişim aracı haline gelebilmesi için birçok olumsuz yönü bulunmaktadır. Bu alet, yapısı gereği bizim için değersizdir."
(1878, Western Union firması)

* İNTERNET
"İnternet 1996 yılında tamamiyle çökecektir."
- Robert Metcalfe

* BİLGİSAYAR
“İnsanların evlerinde bilgisayar bulunması da ne demek. Bence hiç kimsenin evine bilgisayar sokmak için herhangi bir geçerli nedeni olamaz.”
DEC şirketi baskanı Ken Olson’un 1977’deki bir açıklamasından

"Dünya piyasalarında bilgisayarlardan en fazla 5 tanesine yer olduğunu düşünüyorum."
(1943, IBM Başkanı Thomas J. Watson)

"Bilgisayarlar gelecekte 1,5 ton ağırlığında olacak."
Popular Mechanics Dergisi (1949)

* UÇAK
“Uçaklar son derece ilginç oyuncaklar. Ama askeri açıdan beş para etmezler.”
(Mareşal Ferdinand Foch — 1911. Fransız askeri stratejisti ve 1. Dünya Savaşının Fransız komutanlarından)

"Bir makina hiçbir zaman New York'tan Paris'e uçamayacaktır."
(1906, Uçağın mucidi Orville Wright)

"Bilinen cisimlerin hiçbir kombinasyonu, bilinen makinaların hiçbir formu, bilinen kuvvetlerin hiçbir formu, bir araya getirilerek insanı hava içerisinde uzun mesafelerde pratik olarak uçurabilecek bir makina oluşturamayacaktır."
(1800'lerin sonu, ABD Deniz Kuvvetleri Gözlemevi başkanı, astronom Simon Newcomb)

* MİKROÇİP

"Güzel fakat ne işe yarayacak?"
(IBM'den bir mühendisin bugün tüm elektronik cihazların beyni konumundaki 'mikroçip' için yorumu, 1968)


Peki ya bugün Blockchain için neler söyleniyor?
"Gerçek dünyada gerçek bir kullanım alanı yok, Scam, Ponzi, Balon."

Özetle yukarıdaki Adaptasyon grafiğine dönersek teknoloji adaptasyonunun 10-20 yıl arasında sürdüğü bu süre zarfında bu teknolojilerin gelişmeye devam ederek daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Bundan 5 yıl önce herhangi bir oyunun bir Blockchain entegre edilerek oynanması söz konusu bile değildi mesela. Ama bugün oyun içindeki nesnelerin NFT olabildiği, oyun içindeki paranın ise bir token olabildiği Metaverse projeler görmeye başladık. Adaptasyon devam ediyor.

Web 3.0 Uygulamalardan bundan 5 yıl önce söz etmiyorken bugün Web 3.0 uygulamalar görmeye başlıyoruz. En basit örneği SOLANA SAGA adında bir Web 3.0 Stack barındıran akıllı telefonunu piyasaya çıkarıyor. ABD kendi dijital parasını çıkarmaya hazırlanıyor. ABD'de Regüleli pek çok büyük yatırım fonu portföylerinin arasına kripto ürünleri de eklemeye başlıyor.

Neyin yaklaştığının farkındasınız değil mi?

Market büyümesini inceleyelim. Grafikteki A dan B ye Fib uzatılan dalga bir önceki Halving Cycle'a aittir. Fib 2.618 e 3T dolar ile ulaşmayı başardı. Önceki teknoloji adaptasyonlarında da olduğu gibi büyümesini Logaritmik olarak devam ettireceğini düşündüğümüzden 1 den 2 ye uzatılan Fibonacci ile sonraki pik noktasının 10T dolarlara kadar uzanabilme potansiyeli olduğunu düşünebiliriz.

Kripto paraların gelecekte regüle olması, daha çok kurumsal ve beraberinde küçük yatırımcıyı çekmesiyle bu Logaritmik büyümenin gayet doğal bir büyüme olacağını düşünmekte bir sakınca yok.

Sözlerimi "Teknolojiyi, elimizin tersi ile itmek yerine nasıl bu yeniliğin bir parçası olabilirim?" şeklinde değiştirmemizin gerektiğini söyleyerek bitiriyorum.

Bugün atacağımız akıllıca hamleler yarın geleceğimizi şekillendireceği aşikardır..

Bol şanslar.
Anmerkung
Açılıştaki ekranda değerler sıkışmış görünmüyor. Buraya temiz bir görüntü atıyorum:
Snapshot
Fundamental AnalysisTrend AnalysisWave Analysis

Haftungsausschluss