Türk lirası, yerel ekonomik büyümedeki yavaşlama ve Corona...

Geçtiğimiz Salı günü USDTRY paritesini analiz etmemizde beklediğimiz gibi Türk lirası Pazartesi günü Amerikan Doları karşısında düşerek lira başına 6,15 seviyesine ulaştı.

Türkiye'nin önde gelen sanayi ve hizmet göstergeleri ekonomiye karışık bir tablo çizerek genişlemeye teşvik etmek için hükümet için potansiyel bir baş ağrısı yarattı.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre, enerji kullanımı ve ekonomik güven Şubat ayında yükseldi, ancak inşaat ve perakende sektörünün geri tepmesi azaldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, bu yıl ekonomiyi yüzde 5 büyütme hedefine ulaşmak için faiz oranlarını düşürmeyi ve ucuz kredilerle ekonomiyi sular altında bırakmaya çalıştı. Ekonomik faaliyet, 2018 yazında finansal piyasalarda yaşanan para krizi sonrasında geçen yıl geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Pazartesi günü açıklanan rakamlar, inşaat sektörüne duyulan güvenin Şubat ayında Kasım ayından bu yana ilk düşüş olan bir önceki aya göre 78.9'dan 74.5 puana düştüğünü gösterdi. 100'den az bir okuma kurumsal karamsarlığı yansıtır. Perakende sektörü güveni düşerken, hizmetler sektöründeki duyarlılık arttı.

Merkez bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türk üreticiler için enerji kullanımının bu ay Ocak ayında yüzde 75,5'ten yüzde 76'ya yükseldiğini söyledi. Bu arada banka, sanayiciler arasında güvenin Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviye olan 104.1 puandan 106.9 puana yükseldiğini söyledi.

Yatırımcı ekonomi politikasından, Suriye'deki çatışmadan ve komşu İran da dahil olmak üzere Coronavirüs'ün Çin dışına yayılmasından korkuyor.

Türkiye, Tahran'ın 43 hastalık vakası bildirdiğinde Coruna virüsünün olası yayılmasını içermek için hafta sonu İran sınırını kapattı.

Pound'un son zamanlardaki kayıpları, uzun sürmesi halinde enflasyonu teşvik edebilir ve tüketici güvenine zarar verebilir. TL% 1 düşerek 6.15 seviyesine geriledi.

Ekonomi politikasına yatırımcı güveni, güçlü hükümet baskısı altında uygulanmakta olan bir dizi faiz indiriminden etkilenmiştir. Bankanın ana borç verme faiz oranı şu anda yüzde 10,75'tir ve yüzde 12,2'lik enflasyon oranından daha düşük olup Türk tahvillerine yatırım yapmanın çekiciliğini azaltmaktadır.

Teknik olarak, günlük grafikten USDTRY paritesinin bir dezavantajı gösteren düşen bir mum oluşturduğunu fark ediyoruz. Bu nedenle, 6,06 liralık destek seviyesine gerilemeyi bekliyoruz. Ve günlük kapanışla kırmak, doların 5.96 lira seviyesine kadar liraya karşı kazanımları üzerinde baskı yaratacaktır.

Oysa günlük 6.15 liralık direnç seviyesinin üzerinde herhangi bir kapanış, Türk lirasının 6,20 liraya düşmesine karşı dolar kazançlarını artıracaktır.

Genel olarak, USDTRY'nin yukarıda belirtilen destek seviyelerine doğru herhangi bir kısa vadeli düşüşünün satın alma fırsatı sağlayacağını umuyoruz.
ALBeyond Technical AnalysisdolarfinansForexparitepiyasaSATTrend AnalysisTRYyavas

Haftungsausschluss